28 januari 2006

Commerzbank's antwoord op turbo's: Speeders.

SPEEDERS

In navolging van ABN AMRO heeft Commerzbank per 18 januari 2006 een variant op de bekende turbo's op de Nederlandse markt geïntroduceerd. In Duitsland heten deze producten Turbo-Zertificate. In Nederland worden deze producten Speeders genoemd. Speeders hebben op Euronext een fondscode in de reeks 365xx gekregen. Bij introductie waren er 37 verschillende speeders te verkrijgen; inmiddels zijn er 8 speeders uitgestopt. Per 6 februari zullen er 50 extra Speeders worden geïntroduceerd.

De standaard Speeder lijkt erg op een Turbo: je kunt met een relatief klein bedrag inspelen op een stijging of op een daling van de onderliggende waarde. De Speeder kent net als een Turbo een stop loss niveau, een financieringsniveau, een hefboom en een ratio.

Per 18-1-2006 zijn Speeders geïntroduceerd met onderliggende waarden in aandelen (ABN AMRO, ING, RDSA en Google) en indices (DAX 30, DJ Industry, Nasdaq 100). Per 6-1-2006 zullen extra Speeders op aandelen (Ahold, ASML, Hagemeijer, Philips, TOMTOM, Unilever, Vedior, Apple, Cisco, Intel en Yahoo!) en op indices (DJ EuroStoxx 50) worden geïntroduceerd.

Naast deze standaard speeders zijn er ook twee bijzondere categoriën geïntroduceerd: Best Speeders en Quanto Speeders.

BEST SPEEDERS

BEST is de afkorting van Barrier Equals STrike hetgeen wil zeggen dat het stop loss niveau en het financieringsniveau per definitie aan elkaar gelijk zijn. Bij het raken van het stop loss niveau zal er dus geen uitkering van de restwaarde plaatsvinden! Om dit zonder verliezen te kunnen doen worden deze Best Speeders alleen op onderliggende waarden uitgegeven die van nature behoorlijk liquide zijn. Bij introductie zijn er Best Speeders te verkrijgen op valuta (EUR/USD) en op grondstoffen (goud). Per 6-2-2006 zal de laatste categorie worden uitgebreid met zilver.

QUANTO SPEEDERS

Kenmerk van Quanto Speeders is dat, hoewel de onderliggende waarde in principe in een andere valuta verhandeld
wordt, de Quanto Speeder in euro noteert. Of anders geformuleerd: Quanto Speeders kennen geen valutarisico ten opzichte van de euro. Er is vooralsnog slechts één onderliggende waarde te verkrijgen: de Nikkei 225.

Ik ben benieuwd of de Speeders van Commerzbank dezelfde hartelijke ontvangst van de Nederlandse belegger zullen krijgen als de turbo's van ABN AMRO het laatste jaar hebben ontvangen. Ook ben ik benieuwd hoe lang het zal duren voordat ABN AMRO met een alternatief voor Best en Quanto Speeders op de markt zal komen.

In ieder geval zal de introductie van een concurrerend product leiden tot meer aandacht voor dit type producten waardoor de liquiditeit toeneemt en hopelijk de spread zal afnemen.

bron: documentatie op de site van Commerzbank (zie rechter kolom)

versie 1.2, © Bart Lenselink, 2006

Geen opmerkingen: