29 januari 2006

Definities voor handel in Turbo's en Speeders

Inleiding

Turbo's en Speeders zijn derivaten. Dat wil zeggen dat, hoewel ze als afzonderlijke beleggingsinstrumenten aan Euronext genoteerd staan, een vaste relatie hebben met een ander beursgenoteerd beleggingsinstrument. Er zijn long en short Turbo's en Speeders te verkrijgen op vijf categorieën beleggingsinstrumenten:

  • Aandelen
  • Grondstoffen
  • Indices
  • Obligaties
  • Valuta

Onderliggende waarde

Binnen de categorieën Aandelen en Indices zijn de meeste Turbo's en Speeders uitgegeven. Het aandeel ABN AMRO genoteerd op Euronext is een typisch voorbeeld van een onderliggende waarde. Een tweede voorbeeld is de DAX 30 index. Het bijzondere aan Turbo's en Speeders is dat bij een koersverandering van de onderliggende waarde de koersverandering van Turbo of Speeder versterkt wordt. Hierdoor kan een hoog rendement met een kleine inleg worden gerealiseerd mits de belegger de juiste keuze long of short heeft gemaakt.

Als de koers van de onderliggende waarde stijgt zal de koers van een long Turbo of Speeder sneller stijgen. Een short Turbo of Speeder daarentegen zal meer dan evenredig dalen. Als de koers van de onderliggende waarde daarentegen daalt zal de long Turbo of Speeder sneller dalen terwijl in dit geval juist de short Turbo of Speeder meer dan evenredig stijgt. Daarom worden Turbo's en Speeders beschouwd als een speculatief product voor de actieve belegger.

Beleggen in Turbo's en Speeders vereist kennis van enkele cruciale begrippen.

Financieringsniveau en intrinsieke waarde

ABN AMRO en Commerzbank financieren een deel van de benodigde investering in de onderliggende waarde. Dit deel wordt het financieringsniveau van de Turbo of Speeder genoemd. Het absolute verschil tussen de koers van de onderliggende waarde en het financieringsniveau van de turbo of speeder wordt ook wel de intrinsieke waarde genoemd.

Hefboom

De hefboom is gedefinieerd als de verhouding tussen de investering van de bank en de investering van de particuliere belegger. Of anders geformuleerd: de verhouding tussen de koers van de onderliggende waarde en de intrinsieke waarde van de Turbo of Speeder.

Ratio

Omdat sommige onderliggende waarden een relatief hoge of juist lage koers kennen worden bij introductie niet alle Turbo's en Speeders 1 op 1 aan een onderliggende waarde gekoppeld maar in een andere verhouding. Het aantal Turbo's of Speeders per onderliggende waarde wordt de ratio genoemd. De meeste Turbo of Speeder in de categorie valuta worden met een ratio van 0,01 op de markt gebracht terwijl de DJ 30 en de Nikkei 225 Turbo's en Speeders met een ratio van 100 worden uitgegeven.

Stop loss niveau

Om de investering van de bank te beschermen wordt een stop loss niveau gedefinieerd. Dit is het niveau waarop de uitgevende bank het product uit de markt neemt. Het stop loss niveau ligt altijd tussen het financieringsniveau en de koers van de onderliggende waarde. De uitzondering op deze regel vormen de Best Speeders. Hierbij zijn financieringsniveau en stop loss niveau aan elkaar gelijk.

bron: documentatie te downloaden van de site van ABN AMRO en van Commerzbank (zie links in de rechter kolom)

versie 1.0, © Bart Lenselink, 2006

Geen opmerkingen: