31 januari 2006

HCC Beleggersdag Culemborg 5-11-2005

Beste Bart,

Ik wil je graag een product presenteren dat mijns inziens geknipt is voor jou. Jij wilt af van de door jou tot nu toe gehanteerde ‘buy-and-hold’ strategie t.a.v. Nederlandse hoofdfondsen. Tegelijkertijd vertelde je me onlangs dat je graag ook in dalende aandelenmarkten geld wilt verdienen en dat je streeft naar een lager kapitaalsbeslag per fonds. Dit product is oorspronkelijk door De Bank in Duitsland ontwikkeld. Sinds ruim een jaar is het in Nederland beschikbaar en het begint hier behoorlijk furore te maken. Software ontwikkelaars zoals Vestico en informatieleveranciers zoals IEX haken inmiddels ook in op deze nieuwe producten.

Inleiding
Dit nieuwe product is Turbo genoemd. Het combineert positieve eigenschappen van opties met positieve eigenschappen van futures. Toch is het een transparant product gebleven waar je geen rocket science voor nodig hebt om de werking ervan te doorgronden afgezien van enig jargon dat ik je zal uitleggen. Aan- en verkoop van turbo’s kan plaatsvinden via een effectenrekening bij een willekeurige bank. Bij gebruik van een van jouw favoriete Internet effectenrekeningen is zelfs de diepte van het boek beschikbaar zodat je ook een weloverwogen gelimiteerde koopopdracht kunt geven.

Kosten
Turbo’s zijn net als aandelen aan de beurs genoteerd. Voor aan- en verkoop betaal je de provisie die je ook voor aandelen zou betalen. De Bank onderhoudt de markt in deze producten. Dat betekent dat je als de beurs open is altijd een bied- en een laatkoers van een turbo kunt krijgen. Een typische spread is 0,05 EURO. Let op: buiten beursuren kan de spread behoorlijk groot zijn.

Jargon
De werking van een turbo komt er in het kort op neer dat jij jouw kennis, ervaring en verwachtingen ten aanzien van de koersontwikkelingen van bijvoorbeeld de Nederlandse hoofdfondsen inbrengt en dat De Bank samen met jou in de door jou gekozen aandelen gaan beleggen. Laten we als voorbeeld een long turbo op een AEX fonds nemen. De Bank financiert ongeveer 80-90 % van de totale investering tegen een gewone commerciële rente (dit heet het Financieringsniveau) en jij betaalt de rest. Bij verkoop op het moment dat jou schikt, ontvang je het verschil tussen de naar verwachting gestegen waarde (Referentiewaarde) van het aandeel (Onderliggende Waarde) en de investering incl. rente door De Bank. Omdat de koers van de long turbo gelijk oploopt met de koers van de onderliggende waarde (dus delta = 1) bij een substantieel lagere investering dan bij aanschaf van aandelen werkt deze Hefboom in jouw voordeel. Mocht jouw inschatting van de koersontwikkeling niet uitkomen, dan werkt de hefboom natuurlijk in jouw nadeel: het blijft natuurlijk wel een kwestie van de goede richting voor de betrokken fondsen kiezen, maar dat is je als ervaren belegger wel toevertrouwd. Over tijdswaarde zoals bij opties en margin bij futures hoef je je niet druk te maken; die spelen bij turbo’s geen rol.
Sommige onderliggende waarden zijn of relatief laag (zoals valuta) of relatief hoog (bijvoorbeeld indices) geprijsd. Om turbo’s op valuta en indices iets gemakkelijker hanteerbaar te maken is daarom een schalingsfactor (Ratio) geïntroduceerd.
Voor details van de inmiddels meer dan 300 individuele turbo’s verwijs ik je naar de website van De Bank:
http://www.turbocorner.nl/.

Stop Loss
De Bank kan natuurlijk alleen een laag rentetarief hanteren als ze er zeker van zijn dat ze hun deel van de financiering terugkrijgen. Zij hebben daarom een Stop Loss niveau per turbo gedefinieerd enkele procenten boven het financieringsniveau. Zodra de koers van de turbo dit niveau bereikt, wordt door De Bank de onderliggende waarde verkocht en keert aan jou het verschil tussen liquidatiewaarde en financiering uit. Het stop loss niveau is zodanig vastgesteld dat je nooit hoeft bij te betalen. Het theoretisch maximale verlies is dus van te voren bekend! In de praktijk wordt eigenlijk altijd het verschil tussen stop loss en financieringsniveau uitgekeerd (zie de Turbo Corner; zoek onderin de linkerkolom Beëindigde turbo’s). Dit stop loss niveau is ook voor jou gunstig omdat je bij belegging in aandelen in Nederland hooguit of een gelimiteerde verkoopopdracht of een stop loss order kunt inleggen. Een combinatie van beide wordt in ons land doorgaans niet geboden. Door de stop loss in het product ‘in te bakken’ houd je naast een stop loss nog steeds de mogelijkheid voor een gelimiteerde verkoopopdracht terwijl je jouw bankzaken gewoon bij een Nederlandse bank kunt blijven verrichten.

Short turbo’s
Voor de dalende perioden in de markt kun je even eenvoudig short turbo’s aanschaffen. Het financieringsniveau van een short turbo is hoger dan het stop loss niveau dat weer hoger is dan de marktwaarde van de onderliggende waarde. Je ontvangt een (lage) rente op het door jouw geïnvesteerd vermogen. De werking is verder analoog aan een long turbo.
En als je op termijn jouw beleggingen wilt uitbreiden naar bepaalde Amerikaanse aandelen of in grondstoffen, indices, obligaties of valuta wilt handelen, dan staat je dat vrij. Ook daar zijn long en short turbo’s op te verkrijgen.

Laten we de door jou behaalde resultaten in november in Culemborg en plein public bespreken.


Naschrift
Bovenstaande is gepubliceerd in het NieuwsMagazine van november 2005 van de HCC Beleggen. Het gehele nummer in pdf formaat is te downloaden: klik hier of ga naar http://www.hccbeleggen.nl/, kies Downloads, kies vervolgens Download NieuwsMagazine en klik op Download achter NieuwsMagazine nummer 45.


De presentatie tijdens de Beleggersdag op 5 november 2005 te Culemborg in powerpoint formaat is te downloaden: klik hier of ga naar http://www.hccbeleggen.nl/, kies Downloads, kies vervolgens Download Presentaties, zoek binnen het kader met kopje "Culemborg 5 November 2005" naar "Nevensessie - Bart Lenselink - Eigen ervaringen met Turbo's" en klik op Download.

versie 1.2, © Bart Lenselink, 2005-2006

Geen opmerkingen: